Op 18 oktober 2017 is bij Publish&more het boek Zwemmen of verdrinken verschenen, van Mariëlle en Natasja Lucas. Zwemmen of verdrinken is het indringende, waargebeurde verhaal van twee jonge meisjes die opgroeien in een evangelische geloofsgemeenschap: de City Life Church in Den Haag. In hun puberteit gaan ze steeds kritischer naar hun geloof kijken en plaatsen ze vraagtekens bij verschillende geboden en verboden. Waarom mogen ze niet naar populaire tv-programma’s kijken? Waarom moet je een deel van wat je verdient afstaan aan de kerk? Van je bruto inkomen, omdat God niets te maken heeft met de belasting? Waar staat dat dan in de Bijbel, dat je niet voor je 18e een vriendje mag hebben? Dat je moet trouwen met de man die jou ontmaagdt? Dat dolfijnen ‘van de duivel’ zijn? Of dat kinderen geslagen moeten worden met een pollepel? Hun keuze om te breken met hun geloof, betekent dat ze volledig alleen komen te staan. De kerk verbiedt hun ouders, familie en vrienden om contact met hen te hebben.
Nederlands
26x230x150 mm
467,00 gram
oktober 2017
1
9082535181
Na het lezen van dit boek waarin je in de wereld van een kerkgenootschap inzicht krijgt blijkt dat het niet altijd zo gaat als je denkt als je er instapt!!! .dit boek is zo aangrijpend dat je het zo goed voelt hoe deze personen hebben moeten overleven het is zeker de moeite waard om dit te lezen
Dit zou lesmateriaal moeten worden voor jeugd in een zelfde situatie!
Binnen 2 dagen het boek uitgelezen. Omdat ik zelf in een soortgelijke kerk heb gezeten was het voor mij een heel pakkend boek vol herkenbare dingen.
Ik heb het boek in één dag uitgelezen! Wat een ontzettend indrukwekkend verhaal van 2 meisjes die ondanks heftige gebeurtenissen en tegenslagen de keus maken verder te gaan en de gebeurtenissen te gebruiken om sterker te worden en een voorbeeld te zijn voor andere. Echt een verhaal met een moraal. Doordat het op waarheid gebaseerd is maakt het nog meer indruk.
Daarnaast is het ook een roep naar de politiek om kerken verantwoording te laten afleggen want er gaat nog weleens wat mis.
Goed en openhartig geschreven boek, met veel herkenbare situaties.
Wat een mooi boek! Ondanks het moeilijke onderwerp... Ik heb het in twee dagen uitgelezen, kon namelijk niet stoppen met lezen.
Heel mooi om te zien dat de twee meiden, ondanks zo'n moeilijke jeugd, zijn blijven geloven in zichzelf en zijn opgegroeid tot twee heel krachtige vrouwen die weten wie en wat ze mogen zijn.
Het boek is ook goed leesbaar voor middelbare scholieren. Hoe mooi zou het zijn als dit boek op de leeslijsten van scholen komt te staan en andere kinderen steun of een zetje in hun rug geven!
Erg bijzonder om te lezen hoe 2 zusjes hun jeugd beleefd hebben een tijd zonder elkaar en met een mooie boodschap die ze meegeven 'geloof in jezelf je bent sterker dan je denkt.
In een adem uit gelezen.
Prachtig boek, ik kon ook niet stoppen met lezen.
Mooi om te lezen dat ondanks de levenswijze van je ouders, je hier uit hebt kunnen stappen en de kracht hebt gehad om je eigen pad te kiezen.
Getuigt van veel kracht en geloof in jezelf terwijl het jullie wel heel moeilijk werd gemaakt. RESPECT dames
Ook vind ik het mooi dat jullie er toch respect vol over blijven schrijven, zodat het niet een heel zwart boek wordt.
Het is jullie gelukt om er wat moois van te maken, van het boek en van jullie leven.
De proloog is een prachtig gedicht waarna er wordt overgegaan naar het verhaal. Een verhaal afwisselend verteld door de meisjes met tussendoor cursief gedrukt dagboekfragmenten en brieven.
De dagboekfragmenten en brieven vertellen over diverse periodes in hun leven. De periodes zijn niet opvolgend, de ene keer is het geschreven op 18- jarige leeftijd en een andere keer op 9-jarige leeftijd. Doordat de periodes niet in een logische volgorde zijn opgebouwd raakt het overzicht soms kwijt.
‘JIJ komt in de goot terecht!’
‘JIJ gaat het niet redden!’
‘JIJ bent niets waard!’
‘JIJ gaat naar de hel!‘
(Fragment uit dagboek Niki.)
Lees hier de volledige recensie.
Het verhaal zelf is in het begin lastig te volgen. Dit komt vooral doordat het boek geclassificeerd wordt als waargebeurd, maar in het boek lijkt het net alsof Lara en Niki geen familie van elkaar zijn. Van beide meiden leer je de familie kennen, maar pas naar het einde toe kom je er als lezer achter hoe het precies in elkaar steekt. Dit is vooral de eerste hoofdstukken verwarrend, maar verderop raak je eraan gewend. Wanneer uiteindelijk de climax duidelijk wordt, merk je meteen hoe diep de wortels van een gemeenschap in een gezin geworteld zijn.
Het verhaal zelf laat je dan ook nadenken over het leven. Het is verwonderlijk dat er nog steeds mensen zijn die in de huidige tijd zo ontzettend vast zitten in een gemeenschap, in dit geval de City Life Church, en dat het zo moeilijk is om de banden daarmee door te snijden. Doordat ik zelf niet gelovig ben opgevoed sta je daar niet vaak bij stil.
Persoonlijk denk ik dat dit boek, ondanks de af en toe wat rommelige structuur, een verhaal weergeeft wat misschien niet tot de toptitels behoort, maar wat wel het lezen waard is. Het gehele verhaal vormt een mooi geheel en je voelt duidelijk hoe machteloos de meiden in hun late jeugd zijn geweest. Toch komt ook goed naar voren dat ze als kind ook mooie herinneringen hebben van hun tijd in de gemeenschap. Het boek is dan ook niet enkel negatief ten opzichte van de City Life Church, maar geeft in mijn optiek gewoon weer hoe twee zusjes hun jeugd in de gemeenschap hebben beleefd en hoe moeilijk het was om daar van los te komen.
Kortom het verhaal is geen vliegend hoogstandje en vooral in het begin is het even wennen aan de manier van schrijven. Toch klopt het totaalplaatje en vallen naar het einde toe alle stukjes in elkaar. Ik beoordeel het boek dan ook met 3 sterren, want het boek zelf heeft mij wel stof tot nadenken gegeven.
http://perfecteburenleesclub.blogspot.nl/2018/01/zwemmen-of-verdrinken-marielle-en.html?m=1
Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren